Pysy rauhallisena. Harkitse ensin, mikä on paras tapa toimia. Esimerkiksi kapealla tieosuudella voi jarruttamisen sijaan olla järkevämpää lisätä vauhtia ja päästää hälytysajoneuvo ohi sitten kun tie on jälleen tarpeeksi leveä ohitukseen.

Näytä aikeesi ajoissa. Rajut ja ennalta-arvaamattomat nopeudenmuutokset tai kaistanvaihdot ovat hankalia ennakoitavia hälytysajajille. Näytä suuntavilkulla, että olet havainnut takaa tai edestä tulevan hälytysajoneuvon ja olet väistämässä.

Vältä poukkoilua kaistojen välillä. Useampikaistaisella tiellä hälytysajoneuvon kuljettaja pyrkii aina ajamaan valitsemallaan kaistalla. Seuraa lähestyvän hälytysajoneuvon liikkeitä taustapeilistä ja kun varmistut, että hälytysajoneuvo lähestyy sinun kaistalla, vaihda kaistaa.

Ole erityisen tarkkana risteysalueella. Kun huomaat risteävästä suunnasta lähestyvän hälytysajoneuvon, vältä rajuja jarrutuksia, jotka saattaisivat johtaa takaa tulevien autojen peräänajoihin. Hälytysajoneuvo ei koskaan aja hidastamatta punaisia valoja päin, joten joskus voi olla järkevintä kiihdyttää alta pois. Jos seisot punaisissa valoissa ja takaa lähestyy hälytysajoneuvo riittää usein, kun siirrät autoa hiukan etu- ja sivusuuntaan. Missään tapauksessa ei kannata kiihdyttää risteyksen yli punaisia päin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Älä hätäänny ruuhkatilanteissa. Joskus on tilanteita, jossa liikenne ei vedä eikä tilaa väistämiseen heti ole. Älä hätäänny vaan keskity omaan ajosuoritukseesi, jotta pystyt toimimaan sitten, kun ajoneuvojono taas liikkuu. Hälytysajoneuvon kuljettaja tekee näissä tilanteissa omat valintansa. Hän saattaa jopa sammuttaa hälytyslaitteet ylimääräisten riskien välttämiseksi.

Pidä yllä valmius liikenteessä. Hälytysajoneuvon kohtaaminen liikenteessä on kuitenkin aika harvinaista. Silti kohtaamistilanteisiin kannattaa henkisesti varautua. Suurin osa tilanteista tulee yllätyksenä ja käyttäytymismallit yllättävissä tilanteissa tulevat alitajunnasta. Alitajunta ei voi antaa toimintamalleja, jos niitä ei siellä ole valmiiksi olemassa. Kun vielä muistaa välillä ajaessaan katsastaa taustapeileihin ja pitää ikkunat lumesta ja jäästä vapaana, niin mahdollisuudet hälytysajoneuvon kohtaamistilanteissa pärjäämiseen ovat enemmän kuin hyvät.

 

Ohjeet löytyivat Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sivuilta.