Uusimmassa Avussa oli ruisleipien vertailua.  Reikäleipä sarjan 1. ja 3. sija menivät päijäthämäläisille leiville. Lisäksi (reiättömien) ruisleipien sarjassa kolmossija meni päijäthämäläiselle leivälle. Eli siis hämäläiset leivät napsivat 50 prosenttia palkintosijoista.Tai oikeastaan kun aletaan saivarrella niin kyseessä ei sinänsä ole hämäläiset tuotteet… hämäläisistä hämäläisimpiä ovat kantahämäläiset. Kun maakuntia nimettiin niin Kanta-Häme halusi olla pelkkä Häme ja edelleen he itse puhuvat Hämeestä esim. vuoden hämäläinen kylä… ei tulisi kyseeseen puhua vuoden kantahämäläisestä kunnasta. No tämä nyt oli sivujuonne mutta tulipahan kirjoitettua.


Reikäleivät
1. Kaijan ruisleipä, konditoria Capuccino, Heinola
2. Arina reikäleipä, Rikkilän leipä Oy, Simola, Lapppeenranta
3. Täysrukiinen reikäleipä, Lahden Viipurilainen kotileipomo, Lahti

1236603.jpg

Ruisleivät (limput)
1. Ruislimppu, Kotileipomo Siiskonen, Mikkeli
2. Tuomon Luomun täysruisleipä, Tuomon Luomu ky, Valkeala
3. Ruislimppu, Järvelän Koti-Leipä Tmi, Järvelä (toim.huom. Kärkölä)

1240097.jpg

Mutta loppujen lopuksi minulle paras ruisleipä on se juuri uunista otettu leipä ja juurikin se reiätön versio. Voi hitsi, tulee ihan vesi kielelle kun ajattelee. Ja tuosta tulikin mieleen että voisi tehdä leipää vaikkakin se onkin jokseenkin kettumainen prosessi koska taikinan pitää olla sopivan löysää ja se tarttuu kaikkialle kiinni jos vauhti hetkeksikin pysähtyy tai jauhot hupenee. Mutta lopputulos on vaivan väärtti.