Ehdin tänään katsomaan aikoinaan ykköseltä tulleen ulkolinjan dokumentin  "Taistelu Tšernobylissä". Kyllä sitä on tullut ennenkin katsottua dokkareita siitä ydinonnettomuudesta. Mutta tämä dokkari toi taas mieleen sen että jos Ukrainassa olisi epäonnistuttu jälkitöissä niin Suomikin olisi muuttunut lähinnä asuinkelvottomaksi joutomaaksi. Jos nelosreaktori olisi räjähtänyt uudelleen niin se olisi vastannut n. 100 Hirosiman pommia. Ukraina olisi hävinnyt maailman kartalta ja suuri osa Eurooppa olisi muuttunut asuinkelvottomaksi. Ei sitä uhkaa täällä sinänsä tajuttu. Jotain laskeumaa syntyi ja metsän marjojen ja sienien ja järvien petokalojen nauttimiselle oli rajoituksia. Itse olin 1986 vielä niin "pieni" että koko tapahtuma jäi mieleeni vain koulullamme esitetyn oppilasnäytelmän takia, jossa esittäjiltä tippui hampaat ja hiukset Tsernobylin takia. Näytelmätunneillemme porukka oli ottanut aiheita ajankohtaisista tapahtumista värittäen niitä.

Kolmos reaktorin katolta piti siivota pois nelosreaktorin räjähdyksestä tulleet radioaktiiviset aineet. Olihan se aika utoa että kun robottien virtapiirit menivät sököksi säteilyn takia niin robotit korvattiin sitten ihmisillä… Ihmisillä joilla oli alkeelliset lyijysuojat estämässä säteilyä pääsemästä kehoon. He eivät saanet olla katolla kerrallaan kuin 45 s. mutta sekin oli nykytietämyksen mukaan liikaa. Mutta täytyy sanoa että ne ihmiset, jotka rauhoittivat paloa nelosreaktorin ytimessä tekivät todella hienoa työtä koska se esti (dokumentin mukaan) toisen, tuhoisamman räjähdyksen.

Kyllähän Tsernobyl opetti ettei ydinenergialla ole leikkimistä. Koko episodihan alkoi jostain kokeesta minkä takia turvalaitteistot suljettiin. Itse olen niin nuori etten olen ko. onnettomuuden takia ole oppinut pelkäämään ydinenergiaa. Ydinvoima on yksi mahdollisuus vähentää kasvihuonepäästöjä. Tietenkin ydinvoimassa on omat kysymysmerkkinsä kutenydinpolttoaineen (uraani) louhinnan aiheuttamat luontokatastrofit,  ydinpolttoaineen loppusijoitus ja mahdolliset onnettomuudet. Onnettomuusriski on kuitenkin todella pieni jos laitteistoja käytetään asianmukaisesti. Tsernobylissä leikittiin vakavilla asioilla, suljettiin reaktorin turvajärjestelmät kokeen vuoksi. Se oli typerää ja johti kautta aikojen vakavimpaan rauhan ajan ydinkatastrofiin.

569575.jpg