Minä vähän shoppailin tänään. Ostin uuden hatun, takin, kengät ja muutaman kirjan. Kaikkein innostunein olen kirjasta, jonka kuva on tuossa alhaalla. En ole sitä vielä ehtinyt paljon lueskella, selailin vain. Kannen kuva on yksi tunnetuimmista kuvista viimeisestä tsaariperheestä. Kuva on otettu Romanovien vallassaolon 300-vuotisjuhlan kunniaksi 1913.

358626.jpg

Kuvassa on vasemmalta lukien perheen tyttäret Maria, Tatjana, Olga ja Anastasia. Kuvan keskella istuu tsaaritar Aleksandra (ennen avioliittoaan Hessenin prinsessa Alix) sekä tsaari Nikolai II. Kuvan alalaidassa on kruununperijä Aleksei (ja kaikki taitaa tietää että hän sairasti hemofiliaa). Alixin isoäiti oli muuten Iso-Britanian kuningatar Viktoria ja taipumus hemofiliaan on periytynyt siltä suunnalta.

Sellaisen mielenkiintoisen jutun ehdin ju tuosta kirjasta lukaista että useille Venäjän suurruhtinaille oli myönnetty kunnianosoituksena myös sotilasarvo muiden maiden armeijoissa. Heidän oli etiketin mukaan oltava pukeutuneena kulloisenkin isäntämaan uniformuun maahan saapuessaan (s. 143).