Iines taisi jollain tavalla haastaa jonkinmoisiin saunamuisteloihin. Enhän minä, "saunomishulluimmeinen", voi skipata tällaista haastetta.

Ensimmäiset saunomismuistoni ovat perheemme omakotitalon saunasta.  En vain osaa sanoa ajoittuvatko ne aikaan ennen isäni kuolemaa vai sen jälkeen. Muistan vaan valtavan kokoisen saunan, korkeat lauteet, kylpyammeen perällä. Sauna oli tumma ja uhkaava ja aivan valtavan iso. Nurkassa oli kiuas ja kuumavesipönttö (siis siinä lämmitettiin kuumavesi puilla). Sauna remontoitiin vuonna 1983 ja muuttui kuin taikaiskusta pienemmäksi, valoisammaksi ja mukavammaksi. Kun viimeisiä hetkiä olimme tuossa talossa niin ihmettelin miten isolta sauna keskenkasvuisena näytti. Remontissa isosauna jaettiin saunaan ja pesuhuoneeseen… tehtiin suihku, tummien lautaseinien ja pattaiden tilalle tuli vaaleaa puuta, pukuhuoneeseen muurattiin takka (miksi hitossa?). Pikkuveikkani poltti aikoinaan pyrstönsä siinä kuumavesipöntössä. Hyi, siitä jäi pahat muistot. Sauna on muistoissani lähes täydellinen, puukiuas, löylyt olivat lempeät, ikkunasta kauniit näkymät. Nykyään tuo sauna on joidenkin muiden hallussa koska talo myytiin äitini kuoltua.

Mökillä oli tietenkin sauna tai oikeasti siellä on kaksi saunaa… mökin yhteydessä on yksi sauna ja toinen rannalla. En tiedä kuka hullu ne kaksi saunaa sinne halusi mutta vanhempieni rakennuttama se on että suvusta se hulluus löytyy. Juttu meni tietääkseni niin mökki rakennettiin ensin ja tietenkin mökille tehdään sauna. No joku alkoi sitten kaipaamaan rantasaunaa ja sekin sitten tehtiin. Talvisin mökkisauna on mukava kun ei tarvitse mennä rantaan saakka. Kun paikalla on enemmän väkeä niin joskus lämmitetään molemmat saunat… ja vedetään pitkää tikkua siitä meneekö mökkisaunalle tytöt vai pojat vai sekasaunotaanko ihan sekaisin, miten sattuu. No nykyään on harvemmin suuria seurueita siellä koska kestitsemme sellaiset mieluummin kotonamme. No vain ranta puuttuu…(siis kotoamme). Mökillä olevissa saunoissa ei ole mitään ihmeellistä. Ne on paikallisen rakennus(sauna)mestarin valvonnassa tehtyjä. Mökkisauna lämpiää helposti liikaa eikä siinä ole ikkunaa josta saisi "happea". Eli se on joskus vähän huonohappinen, tukala. Mutta eihän se ole saunan vika vaan lämmittäjän?

Edellisessä asunnossamme oli sauna, sellainen pieni koppi kylpyhuoneen perällä. Lauteille sai tungettua kolme hoikkaa ihmistä kerrallaan. Sauna oli kuuma ja tukala… Lähimpänä kiuasta oli lähinnä mahdoton pitää jalkoja alalauteella koska siitä oli matkaa kiukaaseen vain metri. En minä tuosta saunasta pitänyt mutta se oli kätevä. Kun pyöräytti saunan päälle niin kymmenessä minuutissa siellä oli jo tarpeeksi lämmin saunoa. Siellä tuli useamman kerran lenkin jälkeen loikoiltua. Kai se asiansa sinänsä ajoi…. pieni rivarisauna. Ei niiltä ihmeitä voi vaatia?

Nykyisessä talossamme on sauna, johon teimme suuren remontin kun muutimme tänne. Jannun mielestä yritin rakentaa tänne lapsuuden saunan toisintoa. Mitäs minä voin jos pidän beigeistä kaakeleista tai vaaleasta puusta? Mutta tämä nyt on oikein viimeisen päälle rempattu, valoisa, avara ja vaalea. Kun tätä remontoitiin niin pesuhuoneeseen tintattiin kaksi suihkua. Saunalta pääsee myös kätevästi pihalle, jossa meillä on tuo uima-allas. Mutta kai sauna loppujen lopuksi on kovin kliininen koska siitä ei ole mitään erityistä sanottavaa. Minä pidän siitä mutta luonnetta siltä kai puuttuu. Se on vain (puu)sauna.

Mummolassani on vanha sauna jossa on syntynyt muutama mukulakin. Kyllähän sitä nyt on remontoitu mutta se on edelleen kantoveden varassa. Lapsuudesta muistan vain sen että pukuhuone oli saatanan kylmä talvisin. oli ihan kamalaa tulla saunasta siihen tilaan palelemaan ja kiskomaan päälle vaatteita ja pirun nopeasti. Sauna remontoitiin kun olin lapsi eli en varsinaisesti muista itse saunasta mitään. Muistan vain kylmän pukuhuoneen ja puuliiterissä olleen suuren muuripadan jossa lämmitettiin vesi saunaan. Ja saunomiseen jälkeen talvisin juostiin sitten nopeasti muutama sata metriä talolle ja lämpimään. Nykyään mummilla on talollakin pieni sähkösauna mutta kesäisin saunotaan edelleen pihasaunassa. Muistan lapsuudesta hyvin kuinka kesäisin vesi vietiin pumpulta saunalle maitokärryillä ja talvisin vesikelkalla.

Ja tietenkin saunoja on tullut nähtyä ja koettua monenlaisia koska eihän Suomessa voi järjestää muunlaisia illanviettoja kuin saunailtoja. Ja kun on otettu promilleita niin jo alkaa yleensä ideat olla jokseenkin lennokkaita. Olen ollut vaikka kuinka monessa yhteissaunassa (miehet+naiset), juossut erään kaupungin lähes keskustassa talon ympäri alasti ja heittäytynyt sen jälkeen hankeen kieriskelemään, ollut löylykilpailuissa (olen saakelin huono niissä) ja mennyt avantoon uimaan… Mutta kyllä sitä on tullut tempaistua selvin päinkin, oltua juurikin löylykilpailuissa ja sekasaunoissa, juotua viisi raakaa kananmunaa saunajuomaksi, käytyä hotellin saunalta ulkona tupakalla alasti (vaikka en polta, solidaarisuuden nimissä menin), mentyä alasti uimaan vaikkakin saunan ulkopuolella ukot arvioivat kroppaa ja uimapaikan vierestä kulki vilkas huvivenereitti (täytyy sanoa että se mies soutuveneessä kyllä oli silmänsä puottaa kun kolme kurvikasta likkaa meni uimaan)… Nuorempana olin aika yllytyshullu, nykyään olen kai seestynyt ja muuttunut tylsäksi, joidenkin mielestä vittumaiseksi.

Kyllähän sitä vaaratilanteita sattuu illanvietoissa. Kerrankin yksi poikanen poltti itsensä aika pahasti kiukaaseen. Me raahattiin se huutava ja räpistelevä mies kylmään suihkun ja soitettiin ambulanssia. Oli vaikea saada kännistä porukkaa tajuamaan että vittu nyt tarvittaisiin apua… Loppujen lopuksi palovammat olivat onneksi lähinnä ekaa astetta vaikka olivatkin aika laajat.  Sen saunan muistan todella yksityiskohtaisesti… kuinka tämä mies lähti lauteilta ja horjahti kiuasta päin… kaikki kävi kuin hidastetussa filmissä mutta onnettomuus oli väistämätön. Tuntui kuin päästä olisi hävinnyt kaikki alkoholihuurut kun piti toimia. Viina ja sauna ei ole todellakaan ole välttämättä mikään onnellinen yhdistelmä.

Minä pidän kovasti saunomisesta. Kovista löylyistä en sinänsä piittaa vaikka monet luulevat että saunomisesta pitäminen tarkoittaa sitä että tykkää löylyistä. Kun olen yksin saunassa niin makaan lauteilla ja nostan jalat seinälle. Usein lueskelen jotain. Heitän välillä pikkaisen löylyä ja mieluiten maustan veden jollain löylytuoksulla. Saan kulumaan saunomisreissulla helposti tunnin. Minä en ymmärrä miksi saunojen pitää olla niin hämyisiä ja usein poistan ritilän lampun edestä (sellainen on mm. mummolassani sisäsaunassa, mökkisaunassa ja lapsuuden kodissani). Eihän pimeässä voi lukea. Ja hämärässä minä näen huonosti ja hämärässä tihrustaminen rasittaa silmiäni. Talomme saunassakin on sellainen "normaalivalaistus" ja Riia-asetus. Minulla on vain matala verenpaine ja kun olen maannut siellä saunanpattaalla niin ylös noustua alkaa korvissa humisemaan ja silmissä sumenemaan. Minun pitää istahtaa joku alemmalle lauteelle tasoittetelemaan tai mennä pukarin puolelle keräämään itseni. Sauna nimittäin alentaa verenpainetta ja kun se on aluksi jo alhainen niin... rupeaa huippaan. Jannu ei erityisesti hirveästi ymmärrä saunomisen päälle, sitä ei harrastettu hänen perheessään kun hän oli lapsi. Ei meillä kukaan ymmärrä minun saunomisintoni päälle. Nyyti ei pidä saunasta, Leevi sietää, on innokas löylyn heittäjä kunhan saa juosta (saunassa EI juosta) pesuhuoneen puolelle turvaan. Poika on oikeastaan ainut joka alkaa nykyään viihtyä jo saunassa… Hänkään ei ymmärrä miten joku voi loikoilla saunassa tunnin.

Minun saunomisista voisi kirjoittaa vaikka kuinka monta tarinaa mutta minä en jaksa enää avautua. Olen ollut turvesaunassa (siis siellä hierottiin turvetta ihoon), savusaunassa, telttasaunassa, venesaunassa, saunassa "ruotsinlaivalla", höyrysaunassa, "suomalaisessa" saunassa Singaporessa, saunassa johon mahtuu kerrallaan vain yksi jne... kyllä tästä listasta varmaan joku maininnan arvoinen "erikoisuus" puuttuu. Paras sauna on lapsuuden kodin sauna. Se ei ole objektiivinen mielipide vaan saunaan liittyy viattoman lapsuuden muisto. Aika kultaa muistot...