Tällä viikolla vietetään energiansäästöviikkoa.

Kotitalouksissa energiaa voi säästää monella tapaa. Energiaa säästämällä säästetään myös rahaa. Energiansäästö on turhan energiankulutuksen karsimista. Viihtyvyydestä tai nykyaikaisen kodin mukavuuksista ei tarvitse tinkiä vaan säästöjä saadaan aikaan käyttötottumuksia muuttamalla. Yksinkertaisilta tuntuvilla pienillä teoilla jokainen perheenjäsen voi tuoda oman osuutensa kodin energiankulutuksen vähenemiseen. Säästämisessä kannattaa lähteä liikkeelle tarpeettoman kulutuksen karsimisesta.

Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Televisiot, videot, tietokoneet ja näytöt sekä muut laitteet kannattaa sulkea yöksi virtakytkimestä. Ladattavia työkaluja tai laitteita ei kannata jättää laturiin niiden ollessa jo ladattuja, esim. sähköhammasharjaa tai rikkaimuria ei kannata pitää latauksessa jatkuvasti. Hehkulampun hyötysuhde on vain n. 10 %, suurimman osan energiastaan se antaa lämpönä eikä valona. Pienoisloistelamput eli energian säästölamput kuluttavat 80 % vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin hehkulamput. Valot kannattaa sammuttaa aina, kun huoneessa ei oleskella.

Sopiva huonelämpötila on 20 - 22 astetta. Kaikkia kodin tiloja ei kuitenkaan kannata lämmittää 20 - 22 asteiseksi, esim. makuuhuoneessa riittää 18 - 21 astetta ja autotalleissa 5 - 12 asteen lämpötila. Lämpimille varastoille ja kerrostalojen porrashuoneille sopiva lämpötila on 17 - 18 astetta. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää energiankulutusta keskimäärin 5 %:lla. Sellaisia tiloja, jotka eivät ole käytössä, ei kannata pitää lämpimänä talven ylitse. Jos sisällä tuntuu joskus iltaisin kylmältä, ei ole järkevää suoraa päätä lisätä lämpöä patteriin. Ensin kannattaa vetää vaatetta ylle ja vetäytyä mahdollisuuksien mukaan viltin alle. Jos kiinteistössä on toimiva tulisija, sen käyttäminen sähkölämmityksen rinnalla pienentää sähkölämmityskustannuksia keskimäärin 15 %:lla. Huoneen tuulettaminen kannattaa suorittaa nopeasti ristivedolla. Ikkunoita ei kannata jättää lämmityskaudella pitkiksi ajoiksi raolleen. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää lämmönkarkaamista ulos. Myös verhot ikkunan edessä toimivat eristeenä. Ikkunat ja ovet kannattaa pitää suljettuina, myös tuulikaapissa ja porraskäytävässä.

Sähköä järkevästi käyttävän sähkösauna lämpiää juuri sopivasti löylyttelijöille. Suositeltava löylyn lämpö on 70-80º C. Sata astetta esimerkiksi lisää saunomisen energiankulutusta jopa 30 prosenttia. Saunaan kannattaa mennä heti kun se on lämmin. Viimeisen saunojan kannattaa kääntää sähkökiuas pois päältä poistuessaan saunasta.

Ruokaa laittaessa voi myös säästää energiaa. Ilman kantta keittäessä sähköä kuluu kolminkertainen määrä verrattuna kansipäällä keittämiseen. Kattilan tulisi olla keittolevyn kokoinen tai vähän isompi. Liian iso levy aiheuttaa aina tehohäviötä. Perunat ja kasvikset on hyvä keittää niin vähässä vedessä, että ne juuri ja juuri peittyvät. Sähköuunin kuumentaminen kuluttaa suhteellisesti enemmän energiaa kuin uunin lämpimänä pitäminen. Ruokaa kannattaakin tehdä kerralla enemmän ja hyödyntää jälkilämpö haudutukseen. Pienet ruoka-annokset voi lämmittää mikroaaltouunissa, koska se on energiatehokkain lämmitystapa.

Nykyään energiankulutusluokan ilmoittaminen kodinkoneissa on pakollista. Energiamerkinnät ilmoitetaan kirjaimilla A-G. A tarkoittaa vähän kuluttavaa kodinkonetta ja G taas on energiankulutukseltaan siellä huonoimmassa päässä eli kuluttaa energiaa paljon. Nykyään on päästy jo niin pieniin energiankulutuksiin että A luokkaan on lisätty vielä kaksi porrasta, A+ ja A++. Kaikkein vähiten energiaa kuluttaa A++- merkinnän saanut laite. Laitteiden oikea sijoittelu on energiansäästön kannalta yhtälailla tärkeää. Kylmälaitteita (jääkaapit ja pakastimet) ei saa asettaa lämmönlähteiden kuten pattereiden, astianpesukoneen tai lieden lähelle. Laitteiden ympärillä tulee olla myös tilaa ilmankierrolle koska ilmankierron estäminen kylmälaitteen ympärillä kolminkertaistaa sähkönkulutuksen. Jääkaapin suositeltava lämpötila on + 5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Liiallinen kylmyys on tuhlausta koska jokainen aste alemmaksi lisää sähkönkulutusta 5 %.

Pyykki kannattaa pestä mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Useimmat nykyiset pesuaineet toimivat tehokkaasti jo alhaisissakin lämpötiloissa, joten erittäin kuumaa pesua ei yleensä tarvita. Pyykki on harvoin niin likaista etteikö se tulisi puhtaaksi jo 40 asteen lämpötilassa. Lämpötilan lasku 60:stä 40:een puolittaa energiankulutuksen. Valkopyykkiäkään ei nykyään välttämättä tarvitse pestä 90 asteessa. Joistain koneista löytyy ns. pikaohjelmia jotka soveltuvat vähän likaisen pyykin pesuun. Ne kuluttavat neljänneksen vähemmän energiaa ja vettä tavallisiin pesuohjelmiin nähden. Pyykit kannattaa aina antaa kuivua ns. itsestään koska kuivausrummun tai –kaapin käyttö lisää energiankulutusta. Sekä astian- ja pyykinpesukoneella tulisi pestä vain täysiä koneellisia. Vajaita koneellisia pestäessä kannattaa käyttää vajaatäyttöohjelmia jos koneesta sellainen löytyy. Astianpesukoneen liittäminen lämpimään veteen vähentää koneen sähkönkulutusta ja lyhentää pesuohjelmaa 10-20 min kylmävesiliitäntään nähden. Aina kuitenkin tulee ottaa huomioon laitevalmistajan suositukset tuloveden lämpötilasta.

Energian säästäminen lähtee pienistä teoista. Jokainen voi tehdä oman osansa energian säästämisessä. Huomioitavia asioita ovat esimerkiksi liian korkeat huonelämpötilat, väärät tuuletustottumukset, veden tuhlaava käyttö sekä valojen ja sähkölaitteiden päälle jättäminen tilasta poistuttaessa.

Lähteet: Paras A-luokka kannattaa aina -opas Käytä kodinkoneita oikein -opas Motiva Energiansäästöviikon nettisivut