Tänä aamuna aamu-tv:ssä keskusteltiin kieltenopetuksen yksipuolistumisesta Suomessa. Haastattelun aluksi toimittaja kertoi "järkyttävän" tiedon että Suomessa on enää kaksi "kuntaa", jotka tarjoavat mahdollisuuden valita A1-kielen viidestä vaihtoehdosta (muualla se on siis vähemmän). Nämä paikat olivat, tietenkin meidän suuri ja hieno pääkaupunkimme Helsinki ja sitten TA-DAA tällainen pienempi mutta mahrottoman upea mesta kun LAHTI. Kai ne oli Ylessä sen verran tehneet pohjahommia että tuo tieto on jokseenkin oikeellinen. Tarkistin sen että Lahdessa todellakin tarjotaan viittä kieltä, jotka ovat siis englanti, ranska, ruotsi, saksa ja venäjä.

Itse olen aikoinaan opiskellut A-kielenä juurikin venäjää, B-kielenä ruotsia, C-kielenä saksaa, D-kielenä ranskaa ja E-kielenä englantia. E-kieli hyppäsi mukaan viidennellä luokalla jos oli ottanut A-kieleksi jonkun muun kuin englannin. Nykyään puhutaan tietääkseni A1 ja A2 kielestä sekä B1 (ruotsi jos sitä ei ole opiskeltu A1-kielenä), B2 (tulee mukaan valinnaisena kasilla) ja B3 (lukiossa aloitettava kieli)-kielistä. Kielet on ihan mukavia, en minä muuten olisi niitä mennyt opiskelemaan yliopistoon. Poika vetää sitä normienkkua A1-kielenään. Enkä usko että saan Nappuloillekaan muita vaihtoehtoja koska lähikoulussa ei voi muuta valita. Muun kielen valinta tarkoittaa oikeastaan sitä että meidän pitäisi itse hoitaa lapset esim. Lahteen opiskelemaan. Niin hienoa kun olisikin saada heille mahdollisuuksia. Pitäisiköhän muuttaa takaisin Lahteen?

Next step-messut ovat muuten tänä vuonna Lahdessa. Poika on menossa sinne luokkansa kanssa huomenna. Jos se kohta alkaisi tietää mitä elämällään tekee. Menee lukioon melko varmasti. Siinä on sen verran jämerä lapsi että hän menee lähinnä sinne minne tahtoo ja jos minä vastaan panisin niin ihan vittuillakseen hän menisi jonnekin mikä ottaisi minua vielä enemmän päähän. Ja jos hänet jonnekin pakottaa niin melko varmasti hän pistäisi sen ihan lekkeriksi. Että sen puoleen… ehken minä saa hänestä lääkäriä tai juristia eikä nuo ole minusta mitenkään erityisen hohdokkaita ammatteja. Olen itse nähnyt mitä lääkärin arki on ja laki… voi hitto miten kuivaa kamaa. Ei minulla ole oikeasti valtavasti odotuksia Pojan suhteen… Tietenkin toivoo että niin fiksu poika menee lukion kautta korkeakouluun ja saa ammatin jossa kokee voivansa tehdä jotain millä on tarkoitus. Korkealentoista paskaa, tiedän mutta aina voi toivoa.